"תולות את הכביסה המלוכלכת"

תערוכה לציון שבוע המודעות לאלימות נגד נשים ואלימות במשפחה בבית הסוהר נווה תרצה. התערוכה היא חלק מפרויקט אותו אני מפעילה במסגרת החממה לאמנות בקהילה.

נינה קוטלר

מזה חמש שנים אני מתנדבת ועובדת בבית הסוהר לנשים, נווה תרצה.

בית הסוהר נווה תרצה הוא הכלא היחיד בישראל לנשים ובשל כך הוא בית סוהר ברמת ביטחון מרבית. כיום כלואות בו כ-150 אסירות ועצורות. יותר מ-50% מהן אימהות. נשים אסירות, בשונה מגברים אסירים, סובלות מסטיגמה קשה יותר בקרב החברה, מכשולים קשים יותר להשתלב בחברה עם שחרורן, קשיים למצוא תעסוקה, פירוק משפחה, ניתוק קשר מילדיהן וכן הלאה.

הצטרפתי לחממה לאמנות בקהילה במטרה לרכוש כלים על מנת לממש, להרחיב ולהעמיק את הפעילות עם אסירות נווה תרצה, פעילות בה אני עוסקת מספר שנים.

מטרת מיזם "קו התפר" היא יצירת וקידום הקשר והחיבור בין אוכלוסיית האסירות לבין הציבור הרחב / הקהילה / החברה ה"נורמטיבית". זהו הערך המנחה והרציונל העומד מאחורי הפרויקטים שאני יוזמת. קשר בין הקהילות מהווה גורם משמעותי, משקם ומרפא עבור האסירות ולא פחות מכך הינו גורם מכריע בהשכלה, בהבנה העמוקה (מעבר ליצר המציצנות) ובהכלה בקרב החברה והקהילה.

הכביסה המלוכלכת. תערוכה באוצרות נינה קוטלר

החממה סיפקה לי המון ידע ומידע שלפני כן לא הייתה לי גישה אליו. המפגשים עם המנטורים ושאר החברים בקבוצה הרחיבו את אופקי הפרויקט שלי ואת האפשרויות הגלומות בו באופנים ובכיוונים חדשים. מעל והרבה מעבר לכך, החממה נטעה בי תעוזה ואומץ להאמין ולממש.

בנובמבר 2019, בזמן לימודיי בחממה לאמנות בקהילה בשנקר, יזמתי בשיתוף עם קצינות תחום חינוך בנווה תרצה ועם קבוצת האסירות, תערוכה בנושא אלימות נגד נשים ואלימות במשפחה.

במהלך ארבעה שבועות, קבוצת "כתיבה יוצרת" בהנחייתי, כתבה וייצרה סיסמאות, קטעי שירה, קטעי כתיבה ודימויים בנושאי אלימות. את התכנים והדימויים שנוצרו בקבוצה, האסירות כתבו, ציירו וצבעו על גבי בגדים, מצעים, מגבות, בגדי ילדים ושאר אביזרים המייצגים כביסה ביתית.

הכביסה המלוכלכת2. תערוכה באוצרות נינה קוטלר

התוצרים נתלו על חבלי כביסה אשר מייצגים וחושפים את האלימות, את הכאב, הסבל וההשלכות של אלימות נגד נשים ואלימות במשפחה מנקודת חוויותיהן של האסירות בקבוצה.

תהליך העבודה היווה התמודדות של האסירות עם עברן ועם היסטוריית האלימות שחוו במהלך חייהן, ואשר השפיעו על הבחירות בחייהן ועל דפוס העבירות שביצעו. 99% מאסירות נווה תרצה סבלו מהתעללות מינית, פיזית ו/או נפשית ומהזנחה פושעת מצד המשפחה והחברה.

התערוכה זכתה להדים חסרי תקדים במערכת השב"ס ועל כן הוצבה במרבית בתי הסוהר בארץ, וכן במסגרות ימי עיון של סגל השב"ס.

הכביסה המלוכלכת 3. תערוכה באוצרות נינה קוטלר

בימים אלה, בהדרכה ובסיוע המנטורים של החממה לאמנות בקהילה, אני יוזמת הוצאת ספר המאגד טקסטים ודימויים אשר יצרו האסירות המשתתפות בקבוצת "כתיבה יוצרת", ואשר ישפוך מעט אור על עולמן של האסירות.

נינה קוטלר היא שחקנית, יוצרת ויזמית חברתית. בוגרת Drama Centre London ובית הספר לארכיטקטורה  AA School of Architecture, בוגרת מחזור ב' של החממה לאמנות בקהילה בשנקר, בשיתוף קרן אדמונד דה רוטשילד.

פורסם ע"י שוקי בתאריך 7/9/2020

פוטושופ, אילוסטרייטור ואינדיזיין

תוכנות עיצוב

לימדו לעומק את התוכנות הפופולריות מבית Adobe, עם מרצים מנוסים מהסגל האקדמי של שנקר