עיצוב
שינוי חברתי דרך אמנות
בחודש הבא ייפתח המחזור השלישי של התוכנית ללימודי אמנות בקהילה, המנסה לרתום את האמנויות הפלסטיות ואמנות הבמה להשגת יעדים חברתיים. שיחה עם מנהל התוכנית, עדי יקותיאלי.
התוכנית ללימודי אמנות בקהילה של שנקר (בשיתוף עם קרן רוטשילד) היא תוכנית שנתית ללימודי תעודה, המספקת למשתתפיה את הידע והכלים ליזום ולנהל פרויקטים קהילתיים שבמרכזם הרעיון של שינוי חברתי דרך אמנות.
התוכנית מיועדת למשתתפים בעלי רקע מגוון: אמנים מכל התחומים, פעילים חברתיים, אנשי חינוך, מנהלי מרכזים קהילתיים, מנהלים מהמגזר השלישי, ועוד. המשתתפים ייהנו, בין השאר, מדמי לימוד מסובסדים, ממימון וסיוע בפיתוח ובביצוע פרויקט קהילתי כבר במהלך הלימודים.
בראש התוכנית (יחד עם ד"ר ילי נתיב) עומד עדי יקותיאלי, אמן רב-תחומי, אמן קהילתי ויזם חברתי, אשר הפיק וניהל ב-30 השנים האחרונות מאות פרויקטים של אמנות קהילתית, בהם השתתפו מאות אלפי אנשים.
אחרי שני מחזורים מוצלחים של התוכנית ללימודי אמנות בקהילה, ולקראת פתיחת המחזור השלישי בחודש הבא, אנו מנצלים את הבמה הזו כדי לעמוד על כמה עקרונות שעומדים מאחורי העשייה.
עדי, מהי אמנות קהילתית בעצם?
"קודם כל, אמנות בקהילה היא מקצוע. תחום עיסוק. חוץ מזה, זאת שיטה שמאפשרת להניע, לחדד ולהעלות למודעות נושאים ואתגרים חברתיים, בעזרת כלים של אמנות ויצירה".
"אמנות בקהילה מתבססת על מפגש בין אתגרים ואג'נדות: זאת של היזם, האמן הקהילתי, והמון שיתוף של הציבור הרחב. השיתוף והשותפות של האזרחים בכל השלבים מביא לזה שהקהילה הופכת לפעילה ולוקחת אחריות על החיים שלה, והדבר הזה מביא ליצירת שינוי. האמנות יודעת לתקשר ולהוציא לאור את האג'נדה החברתית ואת הבעיות שמעסיקות את הקהילה בצורה מאוד יעילה".
מה זה קהילה בעיניך? מה יוצר קהילה?
"מכנה משותף. זו יכולה להיות דילמה או התמודדות משותפת. זה יכול להיות מיקום גיאוגרפי, נניח בקעת בית שאן, או יפו. זה יכול להיות היסטוריה משותפת, כמו כל בוגרי הצופים או פנימיית כרמית או בכלל זה יכול להיות גיל, כמו קשישים או זוגות צעירים. זה יכול להיות מקצוע, ואפילו ערך - כולנו תומכים במפלגה אחת, כולנו אוהדים של הפועל וכו'. מכנה משותף יוצר שותפות ומהווה בסיס לפעולה משותפת".
ואיך האמן בוחר קהילה לעבוד בה?
"האמת היא שהוא לא. האמן לא בוחר את הקהילה, הוא בוחר נושא: הוא בוחר את התחום שבו הוא רוצה לעסוק ובו לעזור להוביל שינוי חיובי".
"הדרך השנייה היא שהוא מוזמן על-ידי מישהו מהקהילה או הסביבה שרוצה להשתמש ביכולות שלו - כי בסופו של דבר זה גם מקצוע. אמן שפעל סביב נושא אחד במקום אחד עם קהילה ספציפית, יכול אחר-כך ללכת הלאה ולהוביל תהליך אחר לגמרי בקהילה אחרת. בסופו של דבר, אם הוא יודע מבין את השיטה, ומוכן באמת לבוא ולהקשיב, כל אחד יכול לעשות כל דבר בכל קהילה".
פורסם ע"י שוקי בתאריך 11/11/2014
קורס AI: בינה מלאכותית ליצירת תכנים ויזואליים (אונליין)
עיצוב
שישה מפגשים בני 4 שעות אקדמיות כל אחד, סה״כ 24 שעות אקדמיות